fbpx

Doživi Homolje

Žmuriš. Čuješ zvrjanje insekata. Mirišeš lekovito i medonosno bilje u nedogled. Osećaš puls života kako bije celim telom i nošen vetrom kruži posvuda i vraća se kao eho zdravlja. Gde si, znaš li? Reći ću ti gde želiš da budeš. Tamo gde gledaš rajske livade, ponore, jame, kraš, potoke, izvore, vrela, kamenjare, šume, prašumu, vodopad, sve je na jednom mestu. Karpati. Istočna Srbija, Homolje. Zelenilo, plavetnilo i tople zemljane boje prelivaju se i obuhvataju sve. I tebe.

 

Stara izreka kaže: „Bez nevolje ne idi u Homolje“, a nova bi mogla sasvim nedvojbeno reći: „Od nevolje, idi u Homolje/Nema nevolje, kad odeš u Homolje/Prolaze nevolje, dođi u Homolje“.

 

Prilično neverovatan spoj prirode i čoveka.

 

Ovaj prirodni rezervat od 37 hektara šumske zemlje na nadmorskoj visini do 800 metara čovek nije uređivao, sekao i pošumljavao od kako šuma postoji, ali ju je štitio i čuvao. Jedan od najdubljih izvora u Evropi – izvor reke Mlave, kristalno čiste vode, poznat je i kao oaza mira i spokoja. Planinari i ljubitelji šetnje, lovci, ribolovci i posmatrači ptica u Homoljskim šumama i planinama nalaze radost fizičke aktivnosti. A uz čari Homoljske zdrave hrane nalaze i duhovni mir. Sitost i puna pluća čistog mirisnog vazduha deo su iskustva sa Homolja. 

 

Ovo je mesto gde možete videti raznovrsno biljno rastinje, a pitoma divljač prilazi vam na svakom koraku – vuk, srndać, divlji vepar, jelen, muflon. Stada goveda i konja slobodno se kreću po planinskim  pašnjacima. Krave pasu na izvoru svežine i namirene garantuju da sa netaknutih pašnjaka teče zdravo homoljsko mleko. Mleko, koje daje lako svarljive mlečne proizvode pune proteina i zdravih masti. Sirevi mlekare „Homolje“ čisti, zdravi i ukusni, pravi su dar za svaki organizam.

 

U priči o pčeli ovaj kraj je ispleo čitav sistem verovanja i ritualnog ponašanja koje je trebalo da mu obezbedi povoljne uslove za razvoj. U doba Kneževine Srbije, oko svake kuće bio je šljivar, a oko okućnice i kovanluk sa pčelama. Rojevi pčela visokog kvaliteta i odabranih matica daju Homoljski med, koji kažu „hrani i brani“. Poslastica zlata vredna.

 

Homolje je bogato kulturnom tradicijom. Homoljske legende, magija, hajdučija, vile, imaju svoje mesto u kulturnom nasleđu Srbije. Zadužbine Despota Stefana i Kneza Lazara – „Manasija“ i „Ravanica“ biseri su srpskog srednjoveklja. Vlaški običaji nose iskustvo života u ovakvom kraju, načine rada i tradicionalne recepture. Udruženja malih farmera marljiva su i pokušavaju, a deluje i da uspevaju, da tradiciju srećno udruže sa održivošću. Spoj ljudskog iskustva i održavanje zdrave sredine garantuju izvrsnost svega što homoljska oaza iznedri.

Homolje. 

Tamo želiš da budeš. 

Tekstovi