fbpx

Sa proteinima na ti

Proteini se nalaze u raznim vrstama prehrambenih namirnica. Hrana životinjskog porekla poput mesa, ribe, jaja, mleka i sira dobar je izvor proteina. Belančevine ili proteini učestvuju u svim procesima ćelija i značajne su za naš organizam. Postoji više vrsta proteina od kojih svaki ima svoju funkciju. Dnevne potrebe proteina iznose 1.7-2 gr po kilogramu telesne mase. Ako ih ne unosimo dovoljno, naš organizam otežano funkcioniše.

 

Naučno istraživanje pokazalo je da konzumiranjem veće količine proteina istovremeno unosimo manji broj kalorija i lakše mršavimo, te da više proteina u ishrani povećava osećaj sitosti, smanjuje želju za kasnim jelom i opsesivne misli o hrani.

U homoljskoj Urdi, svežem siru od surutke, u toku procesa proizvodnje mast je redukovana na minimalnu količinu što proizvod čini bogatim visokokvalitetnim proteinima. U 100 gr. proizvoda ima 12,70 gr. proteina, od čega najviše visoko vrednih serum proteina – albumina i globulina, karakterističnih za surutku. Ovi proteini se lako vare i odlično apsorbuju, te se mogu davati i sasvim malim bebama, a mogu da ih  konzumiraju i ljudi koji su neotporni na laktozu.

 

Urda sir od surutke i njegovi proteini su dobri za regenaraciju jetre, kostiju, zažtitu od arteroskleroze i gojaznosti. Zapravo, homoljski sir pun proteina, blagotvorno utiče na imunitet, oporavak čitavog organizma i obnavljanje mišićne mase. 

Tekstovi