fbpx

Kad kašika upadne u med Homolja

Prema legendi med je „Božji dar“, a Božji pomoćnici – pčele, poreklom su iz samog raja. U davna vremena ljudi su tragali za rojevima divljih pčela zbog dragocene hrane i izuzetnog leka koji su proizvodile – meda. Pčele su svoje košnice skrivale u deblima stabala, ispod kore. Kada bi sekira, presekavši stablo, upala u med koji se unutra krije, sreća je bila iznenadna i ogromna. Med je pronađen.

Danas, u stacioniranom sistemu gajenja i negovanja pčela isključivo na uskom području Homolja, homoljska oaza nudi gust med neprevaziđenog kvaliteta zaštićenog geografskog porekla. Kvalitetni rojevi i selekcionisane matice uposlene su i odane prostoru ovih livada i planina. Pčele sa Homolja nikada ga ne napuštaju, već cele godine vredno skupljaju nektar. Tradicionalnost u proizvodnji i ceđenju na hladno garantuje proizvod vrhunske nutritivne vrednosti, bez veštačkih dodataka, prirodan i čist. Miris homoljskog meda je cvetni, svojstven biljnom pokrivaču sredine u kojoj je uzgajan prepunom medosnosnog i lekovitog bilja.

Sastav meda je veoma kompleksan. On sadrži više vrsta šećera, ali preovlađuju voćni i grožđani šećer. To su prosti šećeri, koji veoma brzo dospevaju u krv bez opterećenja organizma preradom. Med je veoma važan izvor energije. Pogodan je za svakodnevnu upotrebu, nenadmašan za oporavak posle bolovanja, za radnike na teškim fizičkim poslovima, za sportsku rutinu, za dečji razvoj, za poslasticu. Osim šećera, med sadrži i proteine, amino kiseline, enzime, organske kiseline, mineralne materije, izuzetno je bogat vitaminima, naročito iz grupe B kompleksa. Dobro zatvoren i skladišten ima neograničen rok trajanja.

U sastav Homoljskog meda ulazi preko 180 registrovanih biljnih vrsta, pa ne čudi što je ovaj med lekovit. Pre svega, utiče na naš imunitet, prirodno ga jačajući. Svakodnevnom upotrebom hranimo ćelije, donosimo dobro srcu i krvnim sudovima, a posebno poboljšavamo fizičke i umne sposobnosti. Izuzetno je značajan za decu jer utiče na koncentraciju i pravilan razvoj. Homoljski med otklanja umor i nervnu napetost, a oporavlja i disajne organe.

Čini se da nema kraja blagodetima koje ovaj proizvod ima za naš organizam. Redovnom upotrebom homoljskog meda virusi, mikrorganizmi i infekcije će nas zaobići. Idealan je uvek, posebno u prelaznim periodima godine, kada se adaptiramo na vremenske promene. U proleće, leto, jesen i zimu neka tvoja kašika upadne u Urda snek sa homoljskim medom.

Osećaj zdrave sreće neka se podrazumeva.

Tekstovi